Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΓΚΟΓΚΟΛΑΚΗΣ

 

 

Γεννήθηκε στο χωριό Χομόνδος των Σερρών που σήμερα φέρει το ένδοξο όνομά του.

Οι Βούλγαροι τον ξεχωρίζουν στο Χομόνδος και τον πλησιάζουν και με διάφορες δελεαστικές προτάσεις για να γίνει δικός τους. Ο Μητρούσης όμως βροντοφωνάζει: "δεν γίνομαι Βούλγαρος, Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω".

Οι Βούλγαροι σφάζουν την γυναίκα του. Ο Μητρούσης εξαγριωμένος σκοτώνει μερικούς συγχωριανούς του που είχαν προσχωρισθεί στους Βουλγάρους και εντάσσεται στο σώμα του Γιαγλή και σφάζουν όσους Βουλγάρους συναντούν. Το 1907 ο Μητρούσης οργανώνει δικό του Σώμα και εγκαθίσταται στα Σέρρας σε ένα σπιτάκι δίπλα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Οι Τούρκοι θέλοντας να τον εξοντώσουν περικυκλώνουν το σπίτι του και τον καλούν να παραδοθεί. Ο Μητρούσης με πρόσχημα ότι θα παραδοθεί παρασύρει τον Τούρκο Διοικητή χωροφυλακής μέχρι την πόρτα του σπιτιού του και τον αποκεφαλίζει.

Αμέσως οι Τούρκοι αρχίζουν να πυροβολούν και το σπίτι του παίρνει φωτιά. Ένα από τα παλικάρια του ο Τουρλεντές τραυματίζεται βαριά και καίγεται μέσα στο σπίτι, οι άλλοι πηδούν στην αυλή της εκκλησίας και ο Μητρούσης με τον ανεψιό του Ουζούνη ανεβαίνουν στο καμπαναριό.

Πολεμούν για επτά ολόκληρες ώρες οι σφαίρες τους όμως τελειώνουν. Δύο από τα παλικάρια του σοβαρά τραυματισμένα συλλαμβάνονται, Ούρδας και Παναγιώτου.

Ο Μητρούσης με την τελευταία σφαίρα του σκοτώνει τον ανεψιό του Ουζούνη για να μην συλληφθεί και αυτός βγάζει το μαχαίρι του και σχίζει την κοιλιά του και ξεψυχάει ψιθυρίζοντας Ελλάδα. Είναι 14 Ιουλίου 1907.

Η προτομή του βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας Ευαγγελίστριας στα Καμενίκια εκεί όπου πολέμησε και πέθανε.

Από το Λεύκωμα ΑΓΑΛΜΑΤΑ & ΜΝΗΜΕΙΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ

http://christidischristos.blogspot.com/2011/04/blog-post_23.html

 

Σιόντας Ανδρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου