Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ
























 Γεννήθηκε το 1802 στο Μελένικο και πέθανε στην Αθήνα το 1873. Σπούδασε στη Γοττίγγη τέσσερα χρόνια. Το 1821 κατέβηκε από το εξωτερικό στο Μεσολόγγι κι έγινε οπαδός και γενικός γραμματέας
του Μαυροκορδάτου.
Εξέδωσε στην Ύδρα την εφημερίδα «Απόλλων». Έγραψε και πολλά συγγράμματα. Ήταν δικαστής, πολιτικός και λόγιος με μεγάλη πνευματική ικανότητα, γι’ αυτό στη σταδιοδρομία του απέκτησε αξιόλογες και υψηλές θέσεις (Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, Σύμβουλος της Επικρατείας, Υπουργός Παιδείας, Εσωτερικών). Υπήρξε επίσης ο κύριος συντάκτης του Συντάγματος της Α' Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου και άλλα πολλά. Αλλά εκείνο που τον ανέβασε στα ύψη και τον άφησε αθάνατο, είναι η δικαστική του ευσυνειδησία. Σαν Πρόεδρος του Έκτακτου Δικαστηρίου για τη δίκη του Κολοκοτρώνη και των άλλων οπλαρχηγών, έπρεπε να υπογράψει την καταδικαστική απόφαση, για τον ελευθερωτή της Ελλάδας τον Κολοκοτρώνη.

Αλλά παρά τη μεγάλη βία που του άσκησαν οι στρατιωτικοί, ύψωσε το ηθικό του ανάστημα και μαζί με το συνάδελφό του Τερτσέτη (μέλος του έκτακτου δικαστηρίου) δεν υπέγραψαν.

Η προτομή του βρίσκεται στο παρκάκι δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο.
            Τσαβέα Αλίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου